Hvad er JailBreak

Fra apple.postboksen.dk
Skift til: Navigation, Søgning

Det følgende er citeret fra livingsmarttv.dk. Det er en fin forklaring, med synspunkter som holder 100%.
HUSK: Alle opslag vedrørende JailBreak af Apple produkter, henvises til vores SuperNørd gruppe Entusiastiske Apple Entusiaster.

Et af de begreber nye ejere af eks. iPhone eller iPad hurtig støder på, er ”jailbreak”.

Der er mange, som undrer sig over hvad jailbreaking er, hvorfor man skulle jailbreake sin iPad eller iPhone og hvordan man gør det.

Begrebet ”jailbreak” i den her forstand, er når man åbner for nogle muligheder, som Apple ikke har eller vil åbne for.

Der kan være helt uskyldige og velmente årsager til at man undersøger, hvordan man jailbreaker sin iPad eller iPhone men mange gør det for at kunne installere kopierede apps, såsom spil fra pirat-websites.</p>
Jailbreaking kan også være af eks. AppleTV, hvor det så ofte hænger sammen med at man gerne vil kunne afspille nogle filformater, som Apple har begrænset AppleTV til ikke at kunne afspille.

Der er mange websites med guider til hvordan man jailbreaker, men ganske kort fortalt går det ud på at man enten via et website eller via et usb-kabel kører et program, som låser den pågældende iPad, iPhone, iPod Touch eller AppleTV op.

Der har altid været meget snak om Apples rolle i jailbreaking – eks. om det er ulovligt, forkert eller bare irriterende for begge parter, når Apple leger ”katten efter musen”. Mig bekendt er der ingen, der med sikkerhed kan sige, om det er decideret ulovligt at jailbreake og der har været flere omtaler af kendelser fra udenlandske retsinstancer, som måske – måske ikke – kan bruges herhjemme.

To ting er dog helt sikre:
* Lige så hurtigt som Apple opdager en ny måde at jailbreake på, lukker de det i næste opdatering. Dvs. et liv med jailbreaking er fyldt med ”katten efter musen” hvor man hele tiden skal bøvle med at finde nye jailbreak-metoder.
* Du forlader Apples verden og der er mange eksempler på, at folk er røget i problemer med jailbreaking. Eks. spyware/trojanske heste mv. fordi de apps, mange installerer når de har jailbreaket, ikke er gennemset eller godkendt af Apple. Det er der helt klart nogle brodne kar blandt programmørerne, der udnytter.

Der kan også være en stribe fordele, såsom at man får adgang til de apps, som Apple har afvist fordi de kan nogle “lidt for smarte ting” eller fordi programmørerne ganske enkelt ikke har villet acceptere Apples krav. Derfor kan der sagtens være gode og moralsk forsvarlige grunde til at jailbreake.

Personligt har jeg aldrig rigtig gidet at jailbreake – jeg synes det er for bøvlet og når jeg sammenligner fordele og ulemper, gider jeg simpelthen ikke. Gør du?

--
Flemming 1. jul 2015